Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

Quinoa burger med søtpotet

Quinoa burger med søtpotet

Quinoa er proppfull av god smak og mange viktige næringsstoffer som sunt fett, kostfiber og antioksidanter. Opprinnelig kommer quinoa fra Sør-Amerika der det finnes i mange ulike varanter, som rosa, rød, lilla, sort og hvit.

Quinoa regnes som en proteinkilde av høy kvalitet da den inneholder de essensielle aminosyrene lysin, metionin og treonin. Dette er aminosyrer som kroppen ikke klarer å produsere selv, og de må derfor tilføres gjennom kosten vår. Dette gjør quinoa til en god proteinkilde. I tillegg inneholder superfrøet flavonoidene quercetin og kaempferol, som er kraftige antioksidanter. Quinoa er også en god kilde til mineralene kalsium, fosfor, magnesium, jern, samt B-vitaminene riboflavin og folat. 

Kokt quinoa har en nøttaktig og delikat smak som passer til mange retter som i en burger. Quinoa er dessuten glutenfritt!

Søtpotet er ikke i familie med poteten selv om de begge tilbringer mesteparten av sitt liv i jorden. Søtpoteten har en søtere og bløtere konsistens enn poteten, og påvirker ikke blodsukkeret nevneverdig. Den har en lav glykemisk indeks som gjør at de sender sukkeret langsomt inn i blodet. En søtpotet inneholder mer enn 100% av det anbefalte daglige inntak av A-vitamin, som bidrar til godt syn og immunforsvar. 

Min erfaring er at hemmeligheten for å få gode vegetarburgere er å steke eller bake noen av grønnsakene først. Det er med å frigi noen av sødmen og fremhever smakene. Det vil si at jeg steker løk og hvitløk først som jeg da tilsetter burgerdeigen, eller baker grønnsaker først som søtpotet, som jeg da tilsetter. Jeg lager ofte burgere av rester som jeg har i kjøleskapet fra stekte/bakte grønnsaker eller ris, quinoa, linser og bønner. Det er bare fantasien som setter grenser. 

Ingredienser

2 dl quinoa, ferdigkokt

2 sjalottløk, finhakket

1 hvitløk, finhakket

3 ss olivenolje

1 stor søtpotet eller to små, kuttet i terninger og bakt

1 håndfull spinatblader

100 gram fetaost, i biter

2 ss bokhvetemel eller quinoamel

1 ss potetmel

1 ts spisskummin

2 ss tamari soyasaus

2 ss sitronjuice

salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Start med å bake søtpoteten først. Jeg baker søtpoteten med litt olivenolje, salt og pepper. Å skjære søtpoteten i passe store biter forkorter steketiden. Avkjøl.
  2. Kok quinoa som anvist. Kjør finhakket løk og hvitløk i en foodprosessor med bakt søtpotet, kokt quinoa, spinat, spisskummin, tamari, olivenolje, sitron og mel. Om deigen blir for fast kan du tilsette litt vann. Smak deretter til med salt og pepper.
  3. Dekk til bollen og la stå i kjøleskap minst 30 minutter før steking. Stek fire burgere på middels varme, cirka 4-5 minutter på hver side.
  4. Server burgere med frisk salat eller grønnsaker.

 

 

Chiapudding med kokosmelk

Chiapudding med kokosmelk

Plantemelk - 3 ulike

Plantemelk - 3 ulike