Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

Mangodessert med kokoskrem og pistasjnøtter

Mangodessert med kokoskrem og pistasjnøtter

For dem som ikke tåler melk, fløte eller egg - er kokosmelk en super råvare å lage krem av. Kokosmelk gir en fyldig og kremet smaksopplevelse. 

Kokosmelk inneholder 21% fett, hvorav mesteparten (89%) er mettet fett. Forskjellen på kokosmelk typene er fettinnholdet som har betydning for tykkelsen på produktet. Jo mindre fett, desto tynnere konsistens.

Det mettede fettet som finnes i kokosmelk består av mellomkjedede fettsyrer, såkalt laurinsyre. Laurinsyre påstås av enkelte eksperter å ha positive helseeffekter som at man kan unngå betennelser og infeksjoner, og kan få styrket immunforsvaret. Det er også hevdet at kokosmelk har en god effekt på skjoldbrukskjertelen, som styrer stoffskiftet og at den har en god stimulering for fettforbrenning.

Kokosfettet gir energi som varer, og ved å tilføre kokosmelk i oppskrifter vil man oppleve en metthetsfølelse over tid.

Kokosmelk er og en god kilde til vitaminer og mineraler som for eksempel jern, magnesium og fiber.

Servering 2-3 personer

1 hel moden mango, skallet og steinen fjernet

4 dråper rosevann (kan utelates)

2 ss pistasjnøtter, hakket

1 boks (ca 200g) kokosmelk (fullfet)

1 ss limesaft

1-2 ss honning

Fremgangsmåte

  1. Begynn med å lage kokoskrem. Ha boksen med kokosmelk i kjøleskap over natten, eller minst 8-10 timer. (Når kokosmelk oppbevares kaldt skiller vann og fett seg fra hverandre, og er et kvalitetstegn). 
  2. En time før du lager kremen sett en bolle kaldt, gjerne i fryseboks. Ta kokosboks ut av kjøleskap og snu den, åpne den og ta ut kokosvannet. Kokosvannet kan du ta vare på til en smoothie. Skrap ut kremen fra boksen, og ha kremen over i den avkjølte bollen. Bruk en elektrisk stavmikser og visp til kremen blir lett og luftig. La kremen stå i kjøleskap til resten er ferdig.
  3. I denne desserten har jeg brukt pakistansk mango, men du kan fint bruke vanlig indisk mango. Ha mangoen i en blender og blend til glatt konsistens. Tilsett honning og limesaft.
  4. Ta kokoskremen ut av kjøleskap og rør forsiktig inn halvparten av mangoen. Hell desserten i en bolle eller i to glass. Tilsett resten av mangoen over kremen. Settes tilbake i kjøleskap minst 1-2 timer før servering.
  5. Pynt med hakket pistasjnøtter.
Plommegrøt med chiafrø

Plommegrøt med chiafrø

Salat med marinert kikerter og fersk fiken

Salat med marinert kikerter og fersk fiken