Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

Salat med marinert kikerter og fersk fiken

Salat med marinert kikerter og fersk fiken

Hva med å lage en salat med smaker som minner om Midtøsten? Midtøsten er kjent for god og sunn mat med spennende smaker. De er også kjent for sine veganske ingredienser og smakfulle salater. Denne salaten er inspirert av Tabbouleh, som er en vanlig salat i Midtøsten. Jeg har valgt å lage min egen variant uten bulgur, med masse smak fra blant annet persille, mynte og korriander. For å få konsistens og kontrast har jeg i kikerter som jeg har marinert og bakt i ovnen, med spisskummen, gurkemeie og paprika, noe som gir dem en vidunderlig aroma og unik smak. 

Salaten danderes så med ferske fiken som er i sesong nå. Ferske fiken har en søt nøttaktig smak og er en av våre eldste kulturplanter med røtter tilbake helt til oldtiden. Du kjenner sikkert Bibelens fortelling om hvordan Adam og Eva måtte skjule sin nakenhet med et fikenblad i Edens hage:-). I det gamle Egypt på faraoenes tid var fikentreet en viktig del av egypternes kosthold. I dag dyrkes fiken både i Sør-Europa og Brasil. Fiken kan nytes både frisk og tørket og er rik på fiber, mineral som jern og kalsium. Fiken er i dag mest kjent for å fremme tarmpassasje og motvirke forstoppelse.

Salaten er både smakfull og veldig næringsrik og inneholder både proteiner, mye antioksidanter, jern, C- og B-vitaminer, og mineraler. En mer velsmakende og helsebringende salat skal du lete lenge etter. Det som kan ta litt tid er å kutte alt grønt, men er vel verdt innsatsen. For å få tak i persille, korriander og mynte anbefaler jeg å kjøpe dette i innvandrerforretninger.

Salat:
1 stor bunt med fersk bladpersille, fjern den nederste stilken, finkuttet
1 bunt med fersk korriander, finkuttet
1 bunt med fersk mynteblader, fjern den nederste stilken, finkuttet
1 gul paprika, oppskåret
3 tomater, oppskåret, steinene (innmaten) fjernet
1 bunt reddik, finstrimlet (gjerne ved hjelp av en mandolin)
1 liten slangeagurk eller 3 små miniagurker, oppskåret
1 liten rød løk, marinert i eplesideeddik i 10 minutter
Maiskorn fra en hel fersk maiskolbe
en håndfull svart oliven


2 hele ferske fiken
strimler med skall fra fersk sitron (helst økologisk)

Dressing:
Juice fra 1/2 sitron
1 dl kaldpresset olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 ts honning
salt/pepper etter smak

Marinerte kikerter:
1 liten boks med økologisk ferdiglaget kikerter i lake, ca 300 gram
1 ss olivenolje
1 ts malt spisskummin
1 ts malt gurkemeie
1 ts malt paprika
 

  1. Begynn med kikertene først. Sett ovnen på 200 grader. Fjern laken på kikerter og skyll dem godt. La vannet renne godt av. Ha dem over i en bolle med olivenolje, spisskummin, gurkemeie og paprika. Bland krydderet godt inn. Ha dem så over på ett brett kledd med bakepapir og bak dem i ovnen i ca 20 minutter til de er gylne og sprø. Avkjøl dem.
  2. Lag salaten og start med å finkutte bladpersille, korriander og mynte. Ha i gul paprika, tomater, reddik og agurk. Hell ut eplesiderlaken og ha i marinert løk. Skrell maiskolben for maiskorn ved hjelp av en god kniv. Ha i ønsket mengde svarte oliven.
  3. Bland sammen dressingen og bland dressingen godt inn i salaten.
  4. Ha kikertene over salaten.
  5. Kutt to fiken i fire hver og legg over salaten.
  6. Tilslutt kan du ha over strimler av skallet fra fersk sitron. Til dette trenger du helst et zesterjern som er et redskap beregnet for dette. Om du ikke har et zesterjern kan du droppe dette. Salaten blir smakfull uansett.
  7. Bon appetit!

 

Mangodessert med kokoskrem og pistasjnøtter

Mangodessert med kokoskrem og pistasjnøtter

Banan-Blåbær Smoothie

Banan-Blåbær Smoothie