Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

Plommegrøt med chiafrø

Plommegrøt med chiafrø

Plommer er en steinfrukt. Opprinnelig kommer plommen fra Øst-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. I Norge er denne steinfrukten kjent fra 1000-tallet, og er blitt dyrket fra 1550-tallet. Treet blomstrer i mai og blir i Norge høstet i august og september. Plommer inneholder få kalorier og null fett. Det er viktig at du ikke skreller plommene, da det er i skallet du finner mange av de supre antioksidantene. Skallet gir også høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen og har en mageregulerende virkning.

I følge forsker Dr. David Byrne ved Universitetet i Texas, viser tester at en plomme inneholder omtrent samme andel antioksidanter som en håndfull med blåbær. Blåbær har med andre ord en tøff konkurrent i plommer.

I denne oppskriften har jeg valgt å koke plommene med vaniljestang og kokosblomstsukker. Det gjør plommene lettere fordøyelig og gir en nydelig smak og konsistens. Etter at plommene er avkjølt blander jeg inn chifrø som har ligget i tevann. Jeg koker da opp tevann, i dette tilfelle har jeg valgt rooibos te som jeg har trukket noen minutter i vann, og blander med chiafrø, men du kan også utelate te og bare bruke chiafrø blandet med vann. Ved å bruke avkjølt tevann får jeg i meg ekstra antioksidanter som er immunstyrkende. Du kan jo prøve deg frem med ulike tevarianter blandet med chiafrø? Du kan også variere med annen type frukt.

1/2 kg plommer
1 hel vaniljestang, delt i to
2 ss kokosblomstsukker
1/2 dl vann

Tevann:
5 ss chia frø
2 dl rooibos tevann

Fremgangsmåte

  1. Ta steinen ut av plommene. Kok plommer sammen med vaniljestang, kokosblomstsukker og vann. La den få et oppkok og stå på svak varme 5-10 minutter til plommene er lett møre. Avkjøl.
  2. Kok opp en kopp tevann med rooibos te. Avkjøl noe. Bland chiafrø med teen og la stå å svelle 15-20 minutter. 
  3. Ha chiafrø blandingen i plommegrøten og bland godt sammen.
  4. Nydelig å spise som lunken. Ha gjerne litt mandelmelk over. Hvis du har noe til overs, gjem til dagen etter. 
Solsikke-paté med alger

Solsikke-paté med alger

Mangodessert med kokoskrem og pistasjnøtter

Mangodessert med kokoskrem og pistasjnøtter