Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

7 matvarer for immunstyrkende smoothie

7 matvarer for immunstyrkende smoothie

Når høsten er her er det viktig å styrke immunforsvaret. Når jeg i tillegg stresser er jeg mer utsatt for å bli syk. Derfor er jeg ekstra nøye om høsten med å tilføre mat og drikke som er immunstyrkende.

En av de beste måtene å unngå forkjølelse, sår hals og sykdom er å starte forebyggende, altså før du blir syk. Mat er et av de mektigste verktøyene vi har til å forebygge sykdom, og en sunn kropp begynner med et sunt immunsystem. Over 70% av immunforsvaret vårt ligger i tarmen, og hva vi spiser danner grunnlaget for vår helse. Hvis den ikke støttes med riktig mat, blir vi mer utsatt for sykdom.

Jeg sørger derfor for at jeg får min daglige dose med juice eller smoothies om morgenen av frisk frukt, bær og grønnsaker. Plantestoffer fra planteriket inneholder store mengder med fytokjemikalier (antioksidanter), vitaminer, mineraler og klorofyll som har helsebringende effekter. Det styrker og fornyer kroppens celler og beskytter mot sykdom. Jeg lager ca en liter mugge med smoothies eller juice som jeg så fordeler utover dagen. Jeg tilsetter ingefær, gurkemeie og sitron som også er immunstøttende.

 

Jeg anbefaler en immunstyrkende juice eller smoothie som inneholder ingredienser som ingefær, gurkemeie, sitrusfrukter som sitron/lime, appelsin, grapefrukt, samt bladgrønt.

 

Syv matvarer som hjelper å styrke immunforsvaret naturlig:

Ingefær: Fersk ingefær styrker immunforsvaret ved å rense ut giftstoffer. Den er også kjent for å dempe betennelse, smerte og kvalme. Bruk den i smoothies, juice og matlaging, eller prøv å tygg  på en liten bit fersk ingefær som gir umiddelbar euforisk effekt.

Gurkemeie: Inneholder stoffet curcumin som er en kraftig antioksidant som bekjemper betennelse og kronisk sykdom.

Sitrusfrukter (sitron, lime, appelsin, grapefrukt): Inneholder mye C-vitaminer og antioksidanter som hjelper å booste immunforsvaret og reduserer oksidativt stress i kroppen.

Bær: Inneholder fytokjemikalier (antioksidanter) som bidrar til sterkt immunforsvar. Husk å spise fargerike bær og frukt, gjerne av flere ulike typer. La skallet være på, for her sitter det meste av næringen.

Bladgrønt og grønnsaker: Grønne grønnsaker inneholder mye klorofyll. Klorofyll er det grønne i alle planter (plantenes blod). Klorofyll supplerer oksygen i blodet og stimulerer cellenes evne til å reparere og fornye seg. Det styrker immunforsvaret og bremser aldringsprosessen. Bladgrønt og grønnsaker er også en fin kilde til lettfordøyelig proteiner og fiber.

Grønn te: Selv om det finnes litt koffein i grønn te, blir koffeinet i te sluppet langsomt ut i kroppen. Av den grunn gjør den oss mer våkne og oppvakte uten at vi blir overstimulert. Bland gjerne litt avkjølt grønn te i en smoothie for ekstra antioksidanter, også hvis du ønsker en smoothie som ikke er for kald. 

Pre/probiotika: Yoghurt laget av kokosmelk eller cashewnøtter en utmerket melkefritt alternativ for å få mye enzymer og probiotika. Unngå yoghurt og ingredienser som er tilsatt sukker. Linfrø gir mye fiber og sunne omega 3 fettsyrer som nærer de gode tarmbakteriene.

 

Immunstyrkende Smoothie:

Ingredienser:

1/2 grapefrukt

1 eple

2 håndfull eller ca 150 g spinatblader

1/2 presset sitron

2 cm fersk ingefær

1 cm fersk gurkemeie

1/2 avokado

2 ss malte linfrø, eller hele linfrø om du har en kraftig blender (kan utelates)

2 dl eplejuice (fersk presset eller av god kvalitet)

3 dl vann eller mer

Fremgangsmåte:

Blend alt sammen i en hurtigblender, 1-2 minutter. Drikk umiddelbart. Hvis du har noe til overs, ha det som mellommåltid utover dagen.

Quinoasalat med avokado, mandler og chiafrø

Quinoasalat med avokado, mandler og chiafrø

Smoothies i eldreomsorgen

Smoothies i eldreomsorgen