Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

Rawfood ostekake med blåbær

Rawfood ostekake med blåbær

Denne rawfood ostekaken består kun av naturlige ingredienser. Den er proppfull av god smak, og inneholder mange viktige næringsstoffer som sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Den skal heller ikke stekes. På dem måten bevares også alle næringsstoffene. Kaken er også fri for gluten-, og raffinert sukker, og inneholder kun melk fra planteriket. Den er heller ikke vanskelig å lage så lenge du har en litt kraftig blender.

Kaken er inspirert etter et rawfood matkurs jeg hadde hos Matthew Kenney akademi i Miami i 2016. Jeg har modifisert oppskriften noe da den i utgangspunktet er en fermentert ostekake. Her er min variant av klassisk ostekake med blåbær!

IMG_0138.jpg

Servering: 12-14 personer

Tid: 30 minutter + husk å legge cashewnøtter i vann helst dagen før

Bunn

200 gram mandelmel (mal selv, eller kjøp ferdigmalte mandler)

3 ss søtningsmiddel etter ønske (lønne-/agavesirup eller honning)

1/4 ts mineralsalt

1/2 ts vaniljeekstrakt

2 ss kokosolje, smeltet

Blend sammen mandelmel, lønne-/agavesirup, mineralsalt og vaniljeekstrakt i en foodprosessor. Tilsett smeltet kokosolje og blend, men ikke for lenge da du vil at deigen skal være litt kornet og kebrig. Press deigen ned i en kakeform dekket med bakepapir i bunnen på en kakeform 22-24 cm. Settes i fryseboks mens du lager kakefyllet.


Kakefyll

5 dl rå cashewnøtter, utvannet over natten (helst i kjøleskap)

1/2 sitron, saften

1 lime, saften

3-4 dl nøttemelk (cashew, mandel, kokosmelk)

1 dl søtningsmiddel etter ønske (lønne-/agavesirup eller honning)

1 ss vaniljeekstrakt

1/4 ts mineralsalt

0,5 dl kokosolje, smeltet

Fjern vannet fra cashewnøtter og skyll dem. Ha cashewnøtter, melk (start med 3 dl), sitron, lime, lønnesirup (eller søtningsmiddel etter ønske), vanilje og mineralsalt i en hurtig blender og blend til glatt fyll. Hvis fyllet er for tykt, tilsett litt mer melk. Fyllet skal være litt tykk, og vil også tykne litt etterhvert. Smak til. Ha i kokosolje tilslutt og blend det hele sammen. Ta kakebunnen ut av fryseboksen og hell fyllet over bunnen. Sett så kaken tilbake i fryseboks mens du lager blåbærfyll.  

Blåbærfyll

3 dl fersk eller frossen blåbær (gjem 0,5 dl bær til pynt)

1 ss sitronjuice

3 ss lønne-/agavesirup eller honning

3 ss kokosolje, smeltet

For best resultat foretrekker jeg blåbær som er mørk på farge som du kan plukke selv, eller får kjøpt frossen. Behold gjerne litt av bærene til pynt eller bruk amerikanske blåbær til pynt slik jeg har gjort. Blend alle ingrediensene, bortsett fra kokosolje, i en blender til glatt fyll, eller la det vise litt konsistens av blåbær. Ha i kokosoljen og blend en gang til. Ta kaken ut av fryser og hell  blåbærfyllet forsiktig over kakefyllet. Settes så tilbake i fryseboks minimum 2-4 timer. La stå i fryseboks til den skal brukes. Tas opp 15-20 minutter før servering. Dekorer med ferske blåbær før servering. Kan oppbevares opptil 3 mnd i fryseboks.

Tips: Du behøver ikke bare bruke blåbær som bærfyll, men også kisebær, bjørnebær og bringebær er topp!

Plantemelk - 3 ulike

Plantemelk - 3 ulike

Hvordan holde seg vinterfrisk

Hvordan holde seg vinterfrisk