Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

Hummus - med kikerter og tahini

Hummus - med kikerter og tahini

Jeg lager ofte hummus til lunch når jeg vil ha noe som metter og gir substans. Det gir også en fin avveksling fra salater, eller som tilbehør til en salat, som til lunch. Hummus er en velsmakende puré laget av moste kikerter sammen med malte sesamfrø (tahini), olivenolje, hvitløk og sitronsaft. Den blir veldig mye brukt i de arabiske landene, enten som tilbehør til middagen, eller som dip til grønnsaker eller brød. Jeg foretrekker oftest bare oppskjæret grønnsaker til, som tomat, agurk, stangselleri eller gulrot.

Kikerter er en fantastisk kilde til proteiner som bidrar til å bygge muskler, fiber som regulerer fordøyelsen og gir lav blodsukkerstigning, mineraler som bidrar til å bygge sterke bein, og B-vitaminer som styrker nervesystemet. Kikerter inneholder også jern, folat, kalium, mangan, magnesium, kalsium og sink.

Tahini er en av hovedingrediensene i hummus og består av ristet og malte sesamfrø. Sesamfrø inneholder mye mineraler som kalsium som er bra for benstruktur. 1 ss med tahini gir nesten 100mg kalsium! Sesamfø er også rik på kostfiber, jern, B-vitaminer, sunne fettsyrer og proteiner. 

"Tahini, eller malte sesamfrø, sammen med kikerter gjør hummusen til en fullverdig proteinkilde!"

I denne oppskriften har jeg brukt GoGreen kikerter, som er økologiske og ferdigkokte, slik at de kan benyttes umiddelbart uten forutgående koking. Tahini kan du lage selv av malte sesamfrø og sesamolje, men jeg foretrekker også å ha ferdig tahini stående. Du finner tahini hos følgene leveradører, og kan bestilles på nett eller helsekost:

Urtekram Tahini

Helios Tahini

 

Hummus - med kikerter og tahini

Ingredienser

Servering: 1-2 personer

1 boks hermetiske kikerter (á 290g), skylt i vann

2 ss olivenolje

1/4 sitron - saften

2 ss tahini

1 hvitløksfedd eller hvitløkspulver

1/2 ts mineralsalt

1/2 ts spisskummen

1/8 ts cayennepepper (valgfritt)

5-6 ss vann

1-2 ss fersk koriander

fersk pepper

paprikapulver til pynt

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor, bortsett fra vann og paprikapulver, og kjør til alt er godt blandet. Tilsett litt vann om gangen til du får en jevn god blanding, gjerne med litt substans. Fyll hummusen i en skål, dryss over paprikapulver, og server med tomater, agurk eller andre oppskjærte grønnsaker. Det passer også godt å servere med linfrøkjeks, knekkebrød eller annet brød du måtte foretrekke.

Kilder: matvaretabellen.no, beritnordstrand.no, balanseihverdagen.no

 

Grapefrukt og avokado salat

Grapefrukt og avokado salat

Fruktgrøt med eple, persille, koriander og mynte

Fruktgrøt med eple, persille, koriander og mynte