Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

Gresskarsuppe med karve og fennikel

Gresskarsuppe med karve og fennikel

Denne gresskarsuppen er perfekt som kos nå om høsten og vinteren. Gresskar er stappfull av vitaminer og mineraler, i tillegg til at den inneholder lite kalorier. Den er også en god kilde til kostfiber og kalium. I likhet med gulrot er gresskar fulle av betakaroten, en antioksidant som omdannes til vitamin A i kroppen. Det bidrar til å opprettholde fin hud og normal syn. 

Jeg foretrekker å bake gresskar i ovnen først. Når gresskar varmebehandles kommer det frem en fin sødme og smak. Jeg deler den derfor først opp i passe store biter og fjerner skallet. Innmat og gresskarfrø beholder jeg på, da gresskarfrøene blir sprø og får en "nøttaktig" smak, og er perfekt til å strø over suppen til slutt. Karve og fennikel setter en ekstra god smak på suppen, og gir rolig mage. Spisskummen, gurkemeie og ingefær er alle rike på antioksidanter, forebygger betennelsestilstander og styrker immunforsvaret. 

I denne oppskriften har jeg brukt flaskegresskar som er avlang, men det går fint an å bruke andre typer gresskar.


Ingredienser

1 hel flaskegresskar, i biter og skallet fjernet (behold innmat og gresskarfrø)

2 ss olivenolje

1 ss fennikelfrø

1 ss karvefrø

salt/pepper

Flaskegresskar med innmat og frø

Flaskegresskar med innmat og frø

1 liten løk

1 hvitløkfedd

2 ss kokosolje

1 ts spisskummen

1 ts gurkemeie

1/4 ts malt muskat

4 dl grønnsakbuljong

1 boks kokosmelk (400 g)

1 cm fersk ingefær, finraspet

1 håndfull fersk koriander, hakket

gresskarfrø

salt/pepper

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 200 grader. Del gresskar i biter, og fjern skallet med en god kniv. Behold innmat og gresskarfrø. Bland inn olivenolje, fennikelfrø, karvefrø og salt/pepper og ha alt over i en ildfast form. Bak i ovnen i ca 30-45 minutter til gresskar er myk og har litt farge, og gresskarfrø er blitt sprø. Ta den så ut av ovnen og la den avkjøles litt.
  2. Hakk løk og hvitløk og stek dem i kokosolje sammen med spisskummen, gurkemeie og muskat et par minutter. Tilsett gresskarbitene, men husk å legg til side noe av gresskarfrøene. Hell over buljong og kokosmelk og la det hele småkoke 15-20 minutter.
  3. Bruk stavmikser eller hurtigmikser og mos suppen til den er helt glatt. Tilsett mer vann/kraft om nødvendig.
  4. Rør inn litt finraspet ingefær før servering. Smak til med salt/pepper. Server suppen med gresskarfrø og fersk koriander.
Smoothies i eldreomsorgen

Smoothies i eldreomsorgen

Appelsin brownies

Appelsin brownies