Hei!

Jeg heter Siv Janne. Jeg skriver, holder kurs og foredrag og driver en-til-en coaching om plantebasert mat og helse.

Start dagen med sitronvann!

Start dagen med sitronvann!

Visste du at selv om sitroner er veldig sure, er sluttresultatet etter fordøyelse sterkt alkalisk eller basisk. Derfor er sitroner basedannende i kroppen. 

Når du drikker sitronvann vil sitrussyren i sitronen brytes ned i kroppen og nedbryting av sitronsyre i sitronsyresyklus (kjent som Krebs-syklus) gjør at karbondioksid (CO2) skilles ut med pusten eller nyrene, slik at restproduktet blir basisk. Å starte dagen med å drikke vann med sitron kan derfor bidra til å skille ut avfallsstoffer i celler og vev som har dannet seg i kroppen i løpet av natten. 

Sitron virke dessuten stimulerende på enzymet som hjelper leveren med å bli kvitt avfallstoffer. Å tilføre kroppen rikelig hydrering med sitronvann, vil også øke hyppigheten på vannlatingen, og bidra til å holde urinveiene friske.  

Sitroner er også svært rike på vitamin C, noe som er ideelt for å bekjempe forkjølelse. Sitron inneholder over 50 mg vitamin C per 100 gram. Det mest interessante med sitroner er imidlertid at den inneholder store mengder antioksidanter kalt flavenoider. Flavenoider har en unik evne til å stimulere immunsystemet og bekjempe infeksjoner. Enkelte eksperter mener bruk av sitron er egnet ved alle typer smittsomme sykdommer, uansett om de skyldes virus eller bakterier.

Sitron er også rik på kalium som stimulerer hjernen og nervesystemet. Kalium bidrar også til å regulere blodtrykket. Vitamin C som finnes i sitroner bidrar også til å øke kroppens opptak av jern som har en viktig rolle i immunsystemet. 

Hvordan lage sitronvann

Du bør bruke rent vann, gjerne kokt (men ikke kokende). Bruk alltid ferske sitroner, helst økologisk. Press saften fra 1/4 sitron ned i et glass med varmt vann. Drikk dette hver morgen på tom mage. Drikk også sitronvann mellom måltider.

 

Grønn rensedrøm

Grønn rensedrøm

Grønnkålsalat med quinoa og sitron-tahini dressing

Grønnkålsalat med quinoa og sitron-tahini dressing